SODA SANAYİ: Teknik tahlilde alım sinyali

Soda Sanayii, 1Ç19 mali sonuçlarında, %19 artışla 284.88 milyon TL net kâr açıkladı. Şirketin net satış gelirleri yıllık bazda %35 büyüme göstererek 947.99 milyon TL oldu. FAVÖK ise yıllık bazda %8 artış kaydederek 199.98 milyon TL’ye ulaştı. Şirketin döviz fazla konumu 2.32 milyar TL düzeyindeyken finansman gelirleri 124.77 milyon TL düzeylerinde bulunmaktadır. MACD, hareketli ortalamasının üzerinde olması sebebiyle alış durumunu koruyor. En son 3 gün evvel hareketli ortalamasını üst tarafta keserek muhtemel bir alım sinyali verdi.
Net Satışları ve Kârı Arttı
Soda Sanayi birinci çeyrekte piyasa ortalama beklentisinin %10 üzerinde, beklentimiz olan 274,5 mn TL’ye yakın yıllık bazda %19,4 artışla 284,9 mn TL net kar açıkladı. Geçen yıl ilk çeyrekte kaydedilen 33,7 mn TL’lik net finansman gelirinin bu çeyrekte 52,1 mn TL’ye yükselmesinin yanı sıra, yatırım faaliyetlerinden elde edilen 65 mn TL’lik gelir ve 41,3 mn TL’lik ertelenmiş vergi geliri net karı destekledi. Beklentinin üzerinde gelen net kar nedeniyle sonuçların hisse performansına etkisini ‘pozitif’ olarak değerlendiriyoruz.
Oran Analizleri Pozitif
1Ç19’da FAVÖK, hem bizim hem piyasa ortalama beklentisi ile uyumlu yıllık bazda %8,2 artışla 200 mn TL seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK marjı ise piyasa ortalama beklentisinin 0,4 puan üzerinde, yıllık bazda 5,3 puanlık düşüşle %21,1 seviyesinde gerçekleşti. Maliyetler, ağırlıklı olarak doğal gaz tarife zamları, düşük kapasite kullanım oranı nedeniyle yıllık bazda %47,2 artışla 650 mn TL’ye yükseldi. Faaliyet giderleri yıllık bazda %34,5 artarak 147,7 mn TL’ye yükselirken, faaliyet giderleri/satış oranı %15,6 seviyesinde sabit kaldı.
Endekse Görece Pozitif Performans
BIST 100 Endeksi son bir yılda %11 değer kaybı yaşarken, SODA ise %66 değer kazandı. Son bir yılda en düşük 4.12 seviyesini gören hisse, en yüksek 8.26 seviyesini gördü. Beklentilerden iyi gelen bilanço verileri ve Dolar/TL kurundaki yükseliş eğilimi hissede endekse görece defansif seyir izlenmesini destekleyebilir.
5 ve 20 Gün Hareketli Ortalama
En son 2 gün önce 5 günlük hareketli ortalama, 20 günlük hareketli ortalamasını yukarı yönde keserek olası bir alım sinyali verdi. 5 günlük hareketli ortalama, 20 günlük hareketli ortalamanın üzerinde seyrettiği için alım pozisyonunu koruyor.
Commodity Channel Index (CCI)
CCI, +100 seviyesinin üzerinde ve aşırı alım bölgesinde bulunuyor. En son 3 gün önce yeniden aşırı alım bölgesine girerek yükselişin belki bir süre daha devam edebileceği yönünde işaretler veriyor.
Momentum
Momentum, aşırı alım ya da satım bölgesinde değil. En son 1 gün önce aşırı alım bölgesinden çıkarak olası bir sat sinyali verdi.
Relative Strength Index (RSI)
RSI, aşırı alım ya da satım bölgesinde değil. En son 36 gün önce 70 seviyesini aşağı yönde keserek olası bir sat sinyali verdi.
MACD
MACD, hareketli ortalamasının üzerinde olması sebebiyle alış pozisyonunu koruyor. En son 3 gün önce hareketli ortalamasını yukarı yönde keserek olası bir alım sinyali verdi.
Stokastik
Stokastik, aşırı alım ya da satım bölgelesinde değil. Hareketli ortalamasını yukarı yönde kesmiş olması, çok kesin olmasa da, kısa vadeli bir yükeliş olasılığına işaret ediyor olabilir.
Halka Yatırım raporundan alıntıdır