Bu haftanin gündemi Çarsamba günü yapilacak olan Para Siyaseti Heyeti (PPK) toplantisi. Kolay bir modelden hareketle yaptigim Taylor Kurali hesaplamasi Yüklü Ortalama Fonlama Maliyetinin (AOFM) düsmesi gerektigini ima etse de PPK’nin faizler konusunda bir degisiklige gitmeyecegini düsünüyorum mevcut finansal şartlar dikkate alindiginda.
Bugün Merkez Bankasi Gerçek Efektif Döviz Kurunu (REDK) açiklayacak. Bir evvelki ay 72,74 seviyesinde bulunan REDK’nin Mayis ayinda TL’nin sepet kur karsisinda yüzde 5,20 paha kaybetmesinden hareketle 69,8 düzeyine kadar gerileyecegini düsünmekteyim.
Döviz kuru demisken Dünya Bankasinin yayimlamis oldugu global iktisada ait görünüm raporunda Türkiye’ye ait dikkat çeken bir grafige deginmeden geçmek istemedim. Asagidaki grafik Türkiye’nin nominal döviz kuru ile portföy akimlari ortasındaki alakayı göstermesi açisindan ilgiye paha.
Ayni rapordan devam edeyim. Dünya Bankasi, global iktisada ait görünüm raporunda global iktisat büyüme kestirimini Ocak ayindaki raporuna nazaran 0,3 yüzde puan düsürerek 2019 yili için yüzde 2,6, 2020 için 0,1 yüzde puan düsürerek yüzde 2,7 olarak açikladi.
Gelismis ülkeler kümesi için de tıpkı halde asagi istikametli revizyon yapilarak 2019 için yüzde 1,7, 2020 için yüzde 1,5 büyüme öngörüldü.
Gelismekte olan ülkelerin ise 2019’da yüzde 4 ile son 4 yilin en düsük büyüme performansini sergileyecegi bekleniyor. 2020 yilinda ise gelismekte olan ülke büyüme performansinin yüzde 4,6’ya yükselecegi bekleniyor. Gelismekte olan ülkelerde büyümenin zayif yatirim görünümünden ötürü baskilandigini belirten rapor risklerin asagi taraflı oldugunu vurguladi. Buna bagli olarak dünya ticaretinin büyümesine ait olarak beklenti yüzde 1 asagi çekilerek yüzde 2,6 olarak öngörülmüs.
Riskler tarafinda artan ticaret tansiyonları, finansal piyasalar kaynakli baskilar ve gelismekte olan ülke ekonomilerinin beklenenden daha sert yavaslamasi öne çikiyor.
Dünya Bankasi Türkiye’nin 2019 yilina ait büyüme kestirimini 2,6 yüzde puan asagiya çekerek yüzde 1,0 daralacagini öngörürken, 2020 yilina ait beklentisini degistirmeyerek yüzde 3,0 olarak korudu.
Dr Ali Orhan Yalçınkaya